Italijani kupili zemljište u tehnološkom parku

Bez autora
Aug 01 2011

Posle samo nekoliko dana od zajedničkog sastanka predstavnika lokalne samouprave i potencijalnih investitora u tehnološkom parku u Vršcu, Banaćani su potpisali prvi ugovor o kupovini građevinskog zemljišta, i to neposrednom pogodbom. Reč je o italijanskoj firmi "Lamp san Prospero", odnosno njihovoj ekspozituri u Srbiji "Lamp Ist", koja će proizvoditi ambalažu za farmaceutsku industriju na bazi aliminijuma i plastike, na parceli većoj od jednog hektara. Zemljište je kupljeno po ceni od šest evra po kvadranom metru, a vrednost ukupne investicije biće sedam miliona evra. Italijanski investitor planira da izgradnju pogona započne pre zime, kako bi već na proleće mogli da postave prve mašine. To znači da će već u drugom kvartalu 2012. godine stotinak Vrščana dobiti posao. U Italiji su pripremili tržište, tako da za buduće proizvode iz Srbije već postoji klijentela. Ovaj projekat ne posmatramo samo na lokalnom nivou, već i na evropskom, jer na ovaj način želimo da širimo firmu.

Italijani kupili zemljište u tehnološkom parkuPosle samo nekoliko dana od zajedničkog sastanka predstavnika lokalne samouprave i potencijalnih investitora u tehnološkom parku u Vršcu, Banaćani su potpisali prvi ugovor o kupovini građevinskog zemljišta, i to neposrednom pogodbom.

Reč je o italijanskoj firmi "Lamp san Prospero", odnosno njihovoj ekspozituri u Srbiji "Lamp Ist", koja će proizvoditi ambalažu za farmaceutsku industriju na bazi aliminijuma i plastike, na parceli većoj od jednog hektara.

Zemljište je kupljeno po ceni od šest evra po kvadranom metru, a vrednost ukupne investicije biće sedam miliona evra. Italijanski investitor planira da izgradnju pogona započne pre zime, kako bi već na proleće mogli da postave prve mašine. To znači da će već u drugom kvartalu 2012. godine stotinak Vrščana dobiti posao.

- U Italiji smo pripremili tržište, tako da za buduće proizvode iz Srbije već postoji klijentela. Ovaj projekat ne posmatramo samo na lokalnom nivou, već i na evropskom, jer na ovaj način želimo da širimo firmu - rekao je Enriko Vinćenci, ovlašćeni zastupnik firme "Lamp Ist".

Kao što je nedavno obećala, lokalna samouprava će se truditi da na prvoj narednoj sednici SO usvoji olakšice za investitore, koji će graditi fabrike u tehnološkom parku. Oni će, takođe, posredovati i između investitora i organizacije SIEPA, koja za otvaranje jednog radnog mesta u Vršcu nudi 10.000 evra nepovratnih sredstava.

- Po prijemu saglasnosti od Vlade Srbije, koju očekujemo ovih dana, i po isplati drugog dela kupoprodajne cene, pošto je prvi deo avansno uplaćen, obavićemo prenos vlasništva i Italijani će u punom kapacitetu moći da realizuju posao - predočava Stevica Nazarčić, predsednik SO Vršac.

"Štada" kao magnet

"Lamp san Prospero" je dugogodišnji dobavljač nemačke "Štada grupe", pod čijim okriljem posluje "Hemofarm".

Upravo je blizina vršačkog farmaceutskog giganta bila jedna od pogodnosti zbog koje su Italijani došli u Vršac. Time će, kaže Vinćenci, znatno uštedeti u transportu robe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik